Opuchlaki należą do rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae)
Są to ryjkowce charakteryzujące się płaskorozszerzonym końcem ryjka. Chrząszcze te osiągają znaczne rozmiary nawet do 13 – 15 mm długości. Barwa podstawowa postaci dorosłej to barwa ciemna z jaśniejszymi łuskami na pokrywach. Larwy są beznogie, zgięte o barwie białokremowej z ciemniejszą głową, osiągają do 11 mm długości.
Owad jest polifagiem.
W podłożu, między korzeniami roślin, zimują larwy, które wiosną przepoczwarczają się w dorosłego chrząszcza. Dorosłe owady w warunkach polowych pojawiają się w końcu maja lub w czerwcu. Wtedy właśnie składają jaja. Dorosłe chrząszcze wygryzają nieregularne dziury w liściach, mogą uszkadzać młode pędy. Opuchlaki są aktywne nocą.
Najbardziej szkodliwe są larwy. Przegryzają skórkę korzeni, a powstałe w ten sposób rany stają się wrotami infekcji grzybowych. Ponadto larwy zjadają korzenie włośnikowe i przerywają tkanki przewodzące, przez co rośliny nie są w stanie pobierać z gleby składników pokarmowych ani wody.
Zaatakowane rośliny przez larwy i dorosłe osobniki początkowo podsychają i przeważnie obumierają.
Najpopularniejsze szkodniki wśród opuchlaków to
- opuchlak truskawkowiec Otiorhynchus sulcatus
- opuchlak rudonóg Otiorhynchus ovatus
- opuchlak lucernowiec Otiorhynchus ligustici