SKOŚNIK POMIDOROWY

Skośnik pomidorowy ( Tuta absoluta) należy do rodziny skośnikowatych.

Dorosły skośnik, to niewielki, aktywny nocą motyl (długość ciała ok. 0,5 cm), którego szaro-srebrzyste skrzydła w przedniej części pokrywają drobne, czarne plamki. Owad jest niezwykle płodny (samica składa ponad 250 jaj), dlatego w ciągu jednego sezonu może wydać na świat nawet ponad 10 pokoleń. Z niewielkich, 2–3-mm jaj, składanych licznie na nadziemnych częściach roślin żywicielskich, wylęgają się gąsienice – początkowo żółtawe, z czasem zieleniejące, z ciemną smugą na grzbietowej stronie. Osiągają one długość do 9 mm. Jasnobrązowa poczwarka mierzy do 7 mm. Rozwój jednego pokolenia trwa 24–38 dni, w zależności od temperatury otoczenia (im cieplej, tym rozwój następuje szybciej). Graniczną temperaturą aktywności owada jest 9°C.

Szkodliwym stadium są gąsienice, które żerują we wszystkich nadziemnych organach rośliny żywicielskiej. Żywią się tkankami, wyjadając je, w czego efekcie powstają korytarze w nerwach liści, liściach, pędach, owocach. W odróżnieniu od objawów żerowania miniarki, miny larw skośnika  w liściach są szersze i widać w nich liczne odchody gąsienic.

Żerowanie skośnika pomidorowego zawsze prowadzi do znacznej redukcji plonu handlowego, może także dochodzić do całkowitego zamierania uszkodzonych roślin.