Mączliki należą do rzędu pluskwiaków (Hemiptera)
To owady o 1-1,5 mm długości z parą skrzydeł. Ciało szkodnika pokrywa warstwa wosku, co sprawia, że przybiera on śnieżnobiałe wybarwienie. W rozwoju występują 4 stadia larwalne. Cykl życiowy mączlika trwa zwykle około 3-4 tygodnie, przy temperaturze 22-25 st. C i wilgotności powietrza na poziomie 75-80 procent.
Osobniki dorosłe mączlika szklarniowego zasiedlają spodnią stronę liści wierzchołkowych – składając w tym miejscu jaja. W zależności od rozwoju uprawy dorosłe owady przeżywają od kilku dni do dwóch miesięcy.
Zarówno osobniki dorosłe, jak i larwy odżywiają się sokiem pobieranym z tkanek liści. Na skutek żerowania szkodnik ten wydziela znaczne ilości lepkiej substancji, tzw. rosy miodowej, która oblepia owoce i liście. Na jej powierzchni powstają grzyby sadzakowe, przez co na porażonych częściach rośliny widoczny jest czarny nalot. Powoduje to hamowanie procesu fotosyntezy i transpiracji.
Mączliki mogą być również wektorami wirusów.